Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier 48) już od 199,00 zł.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Zasady i organizacja żywienia w turystyce

Zasady i organizacja żywienia w turystyce, Piotr Dominik
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 54,90 zł 59,90 zł 54.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.2
Producent: ALMAMER
Kod produktu: A104-445E1

Opis

W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, scharakteryzowano żywienie w wybranych formach turystyki. Przedstawiono rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów i organizację żywienia w różnych formach turystyki, m.in., kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i agroturystyce, której popularność rośnie także w Polsce. Uwzględniono również zwyczaje żywieniowe oraz bezpieczeństwo produkcji żywności.

Nowatorski element tej pozycji opiera się na kompleksowym potraktowaniu zagadnień turystyki i jej form jako kryterium różnicującego żywienie turystów. W pracy widoczna jest fachowość autora i jego ukierunkowanie na zagadnienia żywienia w turystyce w sensie ich zasad i organizacji. Rozproszona wiedza na ten temat jest tu zebrana w postaci kompendium bardzo przydatnego do opanowania wiadomości z zakresu żywienia w turystyce.

Książka spełnia wymogi podręcznika, który może być bardzo pomocny w nauczaniu przedmiotu „Żywienie człowieka”, znajdującego się w standardach nauczania na kierunku Turystyka i Rekreacja, zarówno studiów pierwszego, jak i drugiego stopnia. Zakres tematyczny poruszanych zagadnień sprawia, że może też służyć szerokiemu gronu odbiorców zajmujących się zawodowo organizacją i obsługą rynku turystycznego. Wartość tej pozycji polega na podkreśleniu roli sposobu odżywiania się, znaczenia składników pokarmowych dla utrzymania i polepszania zdrowia człowieka, a także miejsca żywienia w turystyce, której rola jest dziś nie do przecenienia, w sensie społecznym, w przeciwdziałaniu zgubnym skutkom zmniejszonej aktywności fizycznej.

Zasady i organizacja żywienia w turystyce | Piotr Dominik | ISBN 978-83-62644-06-3 | ALMAMER 2011


Spis treści

Wprowadzenie

Rozdział 1
Zagadnienia wprowadzające
1.1.    Formy turystyki jako kryterium różnicujące żywienie turystów
1.2.    Turystyczna baza żywieniowa
1.3.    Czynniki warunkujące sposoby żywienia turystów

Rozdział 2
Zasady żywienia
2.1.    Normy i zasady racjonalnego żywienia
2.2.    Charakterystyka składników pokarmowych
2.3.    Rola wody w organizmie
2.4.    Ogólne zasady układania jadłospisów

Rozdział 3
Żywność przeznaczona dla turystów
3.1.    Grupy produktów spożywczych
3.2.    Różnorodność technik kulinarnych
3.3.    Przechowywanie i konserwowanie żywności
3.4.    Rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów

Rozdział 4
Bezpieczeństwo produkcji żywności
4.1.    Źródła skażenia żywności
4.2.    Higiena produkcji potraw
4.3.    Zatrucia pokarmowe w żywieniu turystów
4.4.    Systemy zapewnienia bezpiecznej produkcji żywności

Rozdział 5
Organizacja żywienia w różnych formach turystyki
5.1.    Żywienie w hotelach
5.2.    Żywienie w turystyce biznesowej
5.3.    Żywienie w turystyce uzdrowiskowej
5.4.    Żywienie w plenerze w zbiorowych formach turystyki
5.5.    Żywienie w turystyce pielgrzymkowej
5.6.    Żywienie w turystyce wyjazdowej ze szczególnym uwzględnieniem tropiku
5.7.    Turystyka kulinarna
5.8.    Żywienie w agroturystyce
5.9.    Żywienie w turystyce kwalifikowanej

Rozdział 6
Zwyczaje żywieniowe
6.1.    Zwyczaje żywieniowe w Polsce
6.2.    Kuchnie różnych narodów
6.3.    Zasady żywienia w różnych religiach

Bibliografia

Dane techniczne

Autor Piotr Dominik
Tytuł Zasady i organizacja żywienia w turystyce
ISBN 978-83-62644-06-3
Premiera listopad 2011
Wydanie 1
Ilość stron 190
Oprawa miękka
Nośnik papier

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl