Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier 48) już od 199,00 zł.
Promocje
Kontakt. Sygnały radiowe od obcej cywilizacji
Kontakt. Sygnały radiowe od obcej cywilizacji
49,90 zł 29,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Zasady i organizacja żywienia w turystyce

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 59,90 zł 59.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.2
Producent: ALMAMER
Kod produktu: A104-445E1

Opis

W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, scharakteryzowano żywienie w wybranych formach turystyki. Przedstawiono rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów i organizację żywienia w różnych formach turystyki, m.in., kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i agroturystyce, której popularność rośnie także w Polsce. Uwzględniono również zwyczaje żywieniowe oraz bezpieczeństwo produkcji żywności.

Nowatorski element tej pozycji opiera się na kompleksowym potraktowaniu zagadnień turystyki i jej form jako kryterium różnicującego żywienie turystów. W pracy widoczna jest fachowość autora i jego ukierunkowanie na zagadnienia żywienia w turystyce w sensie ich zasad i organizacji. Rozproszona wiedza na ten temat jest tu zebrana w postaci kompendium bardzo przydatnego do opanowania wiadomości z zakresu żywienia w turystyce.

Książka spełnia wymogi podręcznika, który może być bardzo pomocny w nauczaniu przedmiotu „Żywienie człowieka”, znajdującego się w standardach nauczania na kierunku Turystyka i Rekreacja, zarówno studiów pierwszego, jak i drugiego stopnia. Zakres tematyczny poruszanych zagadnień sprawia, że może też służyć szerokiemu gronu odbiorców zajmujących się zawodowo organizacją i obsługą rynku turystycznego. Wartość tej pozycji polega na podkreśleniu roli sposobu odżywiania się, znaczenia składników pokarmowych dla utrzymania i polepszania zdrowia człowieka, a także miejsca żywienia w turystyce, której rola jest dziś nie do przecenienia, w sensie społecznym, w przeciwdziałaniu zgubnym skutkom zmniejszonej aktywności fizycznej.

Zasady i organizacja żywienia w turystyce | Piotr Dominik | ISBN 978-83-62644-06-3 | ALMAMER 2011


Spis treści

Wprowadzenie

Rozdział 1
Zagadnienia wprowadzające
1.1.    Formy turystyki jako kryterium różnicujące żywienie turystów
1.2.    Turystyczna baza żywieniowa
1.3.    Czynniki warunkujące sposoby żywienia turystów

Rozdział 2
Zasady żywienia
2.1.    Normy i zasady racjonalnego żywienia
2.2.    Charakterystyka składników pokarmowych
2.3.    Rola wody w organizmie
2.4.    Ogólne zasady układania jadłospisów

Rozdział 3
Żywność przeznaczona dla turystów
3.1.    Grupy produktów spożywczych
3.2.    Różnorodność technik kulinarnych
3.3.    Przechowywanie i konserwowanie żywności
3.4.    Rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów

Rozdział 4
Bezpieczeństwo produkcji żywności
4.1.    Źródła skażenia żywności
4.2.    Higiena produkcji potraw
4.3.    Zatrucia pokarmowe w żywieniu turystów
4.4.    Systemy zapewnienia bezpiecznej produkcji żywności

Rozdział 5
Organizacja żywienia w różnych formach turystyki
5.1.    Żywienie w hotelach
5.2.    Żywienie w turystyce biznesowej
5.3.    Żywienie w turystyce uzdrowiskowej
5.4.    Żywienie w plenerze w zbiorowych formach turystyki
5.5.    Żywienie w turystyce pielgrzymkowej
5.6.    Żywienie w turystyce wyjazdowej ze szczególnym uwzględnieniem tropiku
5.7.    Turystyka kulinarna
5.8.    Żywienie w agroturystyce
5.9.    Żywienie w turystyce kwalifikowanej

Rozdział 6
Zwyczaje żywieniowe
6.1.    Zwyczaje żywieniowe w Polsce
6.2.    Kuchnie różnych narodów
6.3.    Zasady żywienia w różnych religiach

Bibliografia

Dane techniczne

Autor Piotr Dominik
Tytuł Zasady i organizacja żywienia w turystyce
ISBN 978-83-62644-06-3
Premiera listopad 2011
Wydanie 1
Ilość stron 190
Oprawa miękka
Nośnik papier

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl