




Zasady i organizacja żywienia w turystyce
Opis
W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, scharakteryzowano żywienie w wybranych formach turystyki. Przedstawiono rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów i organizację żywienia w różnych formach turystyki, m.in., kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i agroturystyce, której popularność rośnie także w Polsce. Uwzględniono również zwyczaje żywieniowe oraz bezpieczeństwo produkcji żywności.
Nowatorski element tej pozycji opiera się na kompleksowym potraktowaniu zagadnień turystyki i jej form jako kryterium różnicującego żywienie turystów. W pracy widoczna jest fachowość autora i jego ukierunkowanie na zagadnienia żywienia w turystyce w sensie ich zasad i organizacji. Rozproszona wiedza na ten temat jest tu zebrana w postaci kompendium bardzo przydatnego do opanowania wiadomości z zakresu żywienia w turystyce.
Książka spełnia wymogi podręcznika, który może być bardzo pomocny w nauczaniu przedmiotu „Żywienie człowieka”, znajdującego się w standardach nauczania na kierunku Turystyka i Rekreacja, zarówno studiów pierwszego, jak i drugiego stopnia. Zakres tematyczny poruszanych zagadnień sprawia, że może też służyć szerokiemu gronu odbiorców zajmujących się zawodowo organizacją i obsługą rynku turystycznego. Wartość tej pozycji polega na podkreśleniu roli sposobu odżywiania się, znaczenia składników pokarmowych dla utrzymania i polepszania zdrowia człowieka, a także miejsca żywienia w turystyce, której rola jest dziś nie do przecenienia, w sensie społecznym, w przeciwdziałaniu zgubnym skutkom zmniejszonej aktywności fizycznej.
Zasady i organizacja żywienia w turystyce | Piotr Dominik | ISBN 978-83-62644-06-3 | ALMAMER 2011
Spis treści
Wprowadzenie
Rozdział 1
Zagadnienia wprowadzające
1.1. Formy turystyki jako kryterium różnicujące żywienie turystów
1.2. Turystyczna baza żywieniowa
1.3. Czynniki warunkujące sposoby żywienia turystów
Rozdział 2
Zasady żywienia
2.1. Normy i zasady racjonalnego żywienia
2.2. Charakterystyka składników pokarmowych
2.3. Rola wody w organizmie
2.4. Ogólne zasady układania jadłospisów
Rozdział 3
Żywność przeznaczona dla turystów
3.1. Grupy produktów spożywczych
3.2. Różnorodność technik kulinarnych
3.3. Przechowywanie i konserwowanie żywności
3.4. Rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów
Rozdział 4
Bezpieczeństwo produkcji żywności
4.1. Źródła skażenia żywności
4.2. Higiena produkcji potraw
4.3. Zatrucia pokarmowe w żywieniu turystów
4.4. Systemy zapewnienia bezpiecznej produkcji żywności
Rozdział 5
Organizacja żywienia w różnych formach turystyki
5.1. Żywienie w hotelach
5.2. Żywienie w turystyce biznesowej
5.3. Żywienie w turystyce uzdrowiskowej
5.4. Żywienie w plenerze w zbiorowych formach turystyki
5.5. Żywienie w turystyce pielgrzymkowej
5.6. Żywienie w turystyce wyjazdowej ze szczególnym uwzględnieniem tropiku
5.7. Turystyka kulinarna
5.8. Żywienie w agroturystyce
5.9. Żywienie w turystyce kwalifikowanej
Rozdział 6
Zwyczaje żywieniowe
6.1. Zwyczaje żywieniowe w Polsce
6.2. Kuchnie różnych narodów
6.3. Zasady żywienia w różnych religiach
Bibliografia
Dane techniczne
Autor | Piotr Dominik |
Tytuł | Zasady i organizacja żywienia w turystyce |
ISBN | 978-83-62644-06-3 |
Premiera | listopad 2011 |
Wydanie | 1 |
Ilość stron | 190 |
Oprawa | miękka |
Nośnik | papier |