Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier 48) już od 199,00 zł.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 54,90 zł 54.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: DrukTur
Kod produktu: 338C-14700

Opis

Książka ta stanowi potrzebny podręcznik dla studentów kierunków związanych z turystyką, zdaniem autorów, powinna być użyteczna jako podręcznik także dla innych grup społeczno-zawodowych, które pragną uzupełnić, uporządkować czy pogłębić swą wiedzę z różnych zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem turystycznym. Są to np. nauczyciele akademiccy, praktycy życia gospodarczego posiadający własne przedsiębiorstwa lub pragnący je założyć czy osoby zatrudnione w sektorze turystyki, zarówno na stanowiskach wykonawczych, jak i kierowniczych.

Przedmiot Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym wykładany jest na wielu uczelniach w kraju. Jednakże do tej pory na rynku nie ma w zasadzie podręcznika, który by w sposób kompleksowy ujmował podstawowe problemy zarządcze występujące w podmiotach funkcjonujących w branży turystycznej. Próbę wypełnienia (choćby częściowego) tej luki podjęli autorzy niniejszego opracowania. Wykorzystali w związku z tym swoje wieloletnie doświadczenie nabyte zarówno w praktyce gospodarczej (obaj autorzy pełnili szereg funkcji kierowniczych w różnych typach przedsiębiorstw, w tym w przedsiębiorstwach konsultingowych), jak również w wieloletniej działalności dydaktycznej prowadzonej na wyższych uczelniach.

Janusz Sarnowski, Edward Kirejczyk | Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym | ISBN 978-83-60197-52-3 | DrukTur 2007


Spis treści

Wstęp
Rozdział I
Przedsiębiorstwo turystyczne - istota, formy
1.1. Pojęcie przedsiębiorstwa
1.2. Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw.
1.3. Typy i rodzaje przedsiębiorstw turystycznych
1.4. Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym
1.4.1. Istota zarządzania przedsiębiorstwem
1.4.2. Cele przedsiębiorstwa
Pytania kontrolne
Zalecana literatura

Rozdział II
Otoczenie zewnętrzne przedsiębiorstwa turystycznego
2.1. Pojęcie i istota otoczenia zewnętrznego
2.2. Makrootoczenie
2.2.1. Otoczenie demograficzne
2.2.2. Otoczenie ekonomiczne
2.2.3. Otoczenie technologiczne
2.2.4. Otoczenie kulturowe
2.2.5. Otoczenie polityczno-prawne
2.2.6. Otoczenie naturalne
2.3. Mikrootoczenie
2.3.1. Nabywcy
2.3.2. Dostawcy wyrobów i usług
2.3.3. Pośrednicy handlowi
2.3.4. Konkurenci
2.3.5. Instytucje finansowe
2.3.6. Instytucje badawcze i agencje reklamowe
Pytania kontrolne
Zalecana literatura

Rozdział III
Zarządzanie strategią i planowanie strategiczne
3.1. Istota i cele planowania strategicznego
3.2. Misja, wizja i przewaga strategiczna
3.3. Rodzaje strategii działania
3.4. Wybrane metody analizy strategicznej
3.4.1. Analiza SWOT
3.4.2. Benchmarking
3.4.3. Analiza ABC
3.4.4. Macierz BCG
3.5. Układ typowego biznes planu
3.6. Procedura planowania
Pytania kontrolne
Zalecana literatura

Rozdział IV
Projektowanie struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa turystycznego
4.1. Struktury organizacyjne, ich elementy i rodzaje
4.1.1. Formalizacja organizacji
4.1.2. Struktury i schematy organizacyjne oraz ich elementy
4.1.3. Typy struktur organizacyjnych
4.1.4. Procedura budowy struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa
4.2. Kryteria podziału zadań
4.3. Liczbowe parametry struktur organizacyjnych
4.4. Rozmieszczenie uprawnień decyzyjnych
4.5. Przydzielanie zadań pracownikom
Pytania kontrolne
Zalecana literatura

Rozdział V
Marketingowe zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym
5.1. Istota marketingu a zarządzanie
5.2. Strategia marketingowa, treść, proces formułowania i wyboru
5.3. Miejsce strategii marketingowych w strukturze strategii przedsiębiorstwa
5.4. Rodzaje strategii marketingowych
5.5. Strategiczny plan marketingowy
5.5.1. Istota i funkcje planu marketingowego
5.5.2. Struktura planu marketingowego
5.5.3. Procedura planowania marketingowego
Pytania kontrolne
Zalecana literatura

Rozdział VI
Finansowe zarządzanie przedsiębiorstwem
6.1. Istota i funkcje zarządzania finansowego
6.2. Zarządzanie procesami finansowania
6.2.1. Główne problemy w procesie finansowania
6.2.2. Finansowanie działalności bieżącej
6.2.3. Finansowanie działalności inwestycyjnej
6.2.4. Kryteria wyboru sposobu finansowania
6.3. Zarządzanie procesami inwestycyjnymi
6.3.1. Metody statyczne
6.3.2. Metody dynamiczne
6.4. Zarządzanie majątkiem obrotowym
6.4.1. Istota majątku obrotowego i istniejących problemów zarządczych
6.4.2. Zarządzanie zasobami pieniężnymi
6.4.3. Zarządzanie należnościami
6.4.4. Zarządzanie zapasami
6.5. Analiza finansowa jako instrument zarządzania zasobami finansowymi
6.5.1. Rola i przedmiot analizy finansowej w procesach zarządczych
6.5.2. Wykorzystanie wskaźników dla oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstwa
Pytania
Literatura zalecana

Rozdział VII
Zarządzanie zasobami ludzkimi
7.1. Przedmiot, cele i specyfika zarządzania kadrami
7.2. Budowa kadry przedsiębiorstwa
7.2.1. Planowanie w zarządzaniu kadrami
7.2.2. Rekrutacja i selekcja kandydatów do pracy
7.2.3. Szkolenie i doskonalenie zawodowe
7.2.4. Wspieranie więzi pozaformalnych
7.2.5. Marketing wewnętrzny
7.3. Motywowanie
7.3.1. Rodzaje i znaczenie motywacji
7.3.2. Praktyczne zasady motywowania
7.3.3. System wynagrodzeń
7.3.4. Wykorzystanie bodźców pozapłacowych
7.4. System ocen pracowniczych
7.5. Zmiany kadrowe
Pytania kontrolne
Zalecana literatura

Rozdział VIII
Zarządzanie operacyjne w przedsiębiorstwie turystycznym
8.1. Przedmiot zarządzania operacyjnego
8.2. Rozkłady i plany pracy
8.3. Sterowanie operacyjne
8.4. Logistyka.
8.5. Zarządzanie projektami
8.6. Wykorzystanie komputerów i systemów informatycznych w zarządzaniu
operacyjnym
Pytania kontrolne
Zalecana literatura

Rozdział IX
Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie turystycznym
9.1. Pojęcie i znaczenie jakości w przedsiębiorstwach turystycznych
9.2. Kryteria oceny jakości produktu turystycznego
9.3. Kontrola a zarządzanie jakością
9.4. Współczesne systemy zarządzania jakością
9.4.1. System Norm ISO 9000
9.4.2. Total Quality Management
9.4.3. HACCP
9.5. Standardy jakości w wybranych sektorach branży turystycznej
9.5.1. Standardy jakości w biurach turystycznych
9.5.2. Hotelarstwo
9.5.3. Gospodarstwa agroturystyczne
Pytania kontrolne
Zalecana literatura

Rozdział X
Kontrola i controlling w przedsiębiorstwie
10.1. Istota i cele kontroli
10.2. Proces kontroli
10.3. Rodzaje kontroli
10.3.1. Kryteria klasyfikacji kontroli
10.3.2. Kontrola strategiczna i operacyjna
10.3.3. Kontrola majątku przedsiębiorstwa i jego ewidencji
10.4. Controlling
10.4.1. Istota
10.4.2. Podstawowe rodzaje controllingu
Pytania kontrolne
Zalecana literatura

Słownik
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
Spis przykładów

Dane techniczne

Autor Janusz Sarnowski, Edward Kirejczyk
Tytuł Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym
ISBN 978-8360197-52-3
Premiera 2007
Wydanie 1
Ilość stron 294
Oprawa miękka
Nośnik papier
Format 170x240

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl