Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex 2.0 - Odbiór w punkcie) już od 199,00 zł.
Producenci
Zaloguj się
Submit
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 39,90 zł 39.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: ALMAMER
Kod produktu: 04CC-7808D

Opis

Książka stanowi swoiste kompendium wiedzy z organizacji przedsiębiorstwa hotelarskiego w postaci podręcznika akademickiego, w którym zebrano najistotniejsze informacje z zakresu omawianej tematyki. Autorzy odnoszą się również do wielu dziedzin nauki takich jak: psychologia, socjologia, ergonomia czy architektura.

Podręcznik ma na celu zaprezentowanie podstaw funkcjonowania i organizacji przedsiębiorstwa hotelowego w świetle współczesnych tendencji w dobie globalizacji rynku turystycznego.

Aby praca była dobrze wykonana i dawała efekty, powinna być odpowiednio zorganizowana od podstaw. Przedsiębiorstwo hotelarskie musi mieć wyznaczone cele i zaakceptowaną wizję działania, żeby stawić czoło konkurencji i odnosić sukcesy, bo „kto nie wie, do jakiego portu chce przybyć, dla tego żaden wiatr nie będzie dobry”.

Książka adresowana do wszystkich, którzy są w trakcie edukacji na kierunkach mających w swych programach zagadnienia związane z branżą noclegową, ze szczególnym uwzględnieniem hotelarstwa lub rozpoczynają karierę zawodową w przedsiębiorstwie hotelarskim.

Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego | Piotr Dominik, Witold Drogoń | ISBN 978-83-60197-88-2 | ALMAMER 2009


Spis treści

Wprowadzenie

I. Hotelarstwo w turystyce
1. Współczesne kierunki rozwoju hotelarstwa
2. Miejsce hotelarstwa w turystyce w dobie globalizacji
3. Organizacja hotelarstwa w Polsce
4. Przedsiębiorstwo hotelarskie i jego otoczenie
5. Misja, wizja i strategia w przedsiębiorstwie hotelarskim
6. Współpraca pomiędzy hotelami a odbiorcami usług hotelarskich
7. Zakres usług w hotelarstwie
7.1. Klasyfikacja i podział hoteli
7.2. Rodzaje usług hotelarskich

II. Wybrane zagadnienia z teorii organizacji
1. Organizacja – wybrane pojęcia
2. Rodzaje struktur organizacyjnych
3. Celowość i racjonalność struktury
4. Podstawowe komórki organizacyjne w hotelu
5. Schemat opisu stanowiska pracy
6. Systemy organizacyjne w hotelarstwie
7. Schemat organizacyjny
8. Formy organizacyjno-prawne hotelu jako przedsiębiorstwa
9. Podstawowe dokumenty organizacyjne w hotelu

III. Organizacja współczesnego hotelu
1. Części składowe współczesnego hotelu o rozbudowanym programie użytkowym
1.1. Otoczenie eksploatacyjne
1.2. Budynek lub zespół budynków
1.3. Recepcja
1.4. Komunikacja i transport wewnętrzny
1.5. Zespół mieszkalny
1.6. Zespół gastronomiczny
1.7. Zespół wielofunkcyjny
1.8. Zespół handlowo-usługowy
1.9. Zespół rekreacyjno-wypoczynkowy
1.10. Zaplecze socjalne pracowników
1.11. Administracja hotelu

IV. Czynnik osobowy w hotelu
1. Sylwetka wzorowego hotelarza – kodeks etyki hotelarza
2. Zasady zatrudniania i czas pracy w hotelu
3. Sytuacje kryzysowe oraz odpowiedzialność materialna pracowników
4. Rekrutacja pracowników i jej formy
5. Szkolenia pracowników
6. Ocena pracowników
7. Systemy motywacyjne
8. Nagrody i wyróżnienia

V. Organizacja jakości usług w przedsiębiorstwie hotelarskim
1. Zagadnienia podstawowe
1.1. Pomiar jakości usług
2. Metody oddziaływania na poziom usług w hotelarstwie
2.1. Standardy i procedury obsługi
2.2. Kategoryzacja w obiektach hotelarskich
2.3. Kontrola wewnętrzna i zewnętrzna
2.4. Konkursy branżowe
2.5. Normy ISO w hotelarstwie
2.6. System HACCP w gastronomii hotelowej
3. Analiza i ocena poziomu jakości usług
3.1. Metoda servqual
3.2. Technika incydentów krytycznych
3.3. Pojęcie satysfakcji klienta

VI. Organizacja bezpieczeństwa w hotelu
1. Bezpieczeństwo gościa i jego mienia w hotelu
1.1. Istota hotelarstwa a obowiązki hotelu względem gościa i jego mienia
1.2. Stan techniczny hotelu a bezpieczeństwo gości
1.3. Zabezpieczenia stosowane w hotelach
1.4. Systemy i metody zabezpieczeń w obiektach hotelarsko-gastronomicznych
1.5. Obowiązki hotelu oraz personelu względem gościa i jego mienia
2. Podstawowe obowiązki w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
2.1. Odpowiedzialność hotelarza pracodawcy
2.2. Prawa i obowiązki pracownika
2.3. Szkolenie pracowników w zakresie BHP
3. Przystosowanie hoteli do potrzeb gości niepełnosprawnych
4. Hotel a otoczenie i środowisko naturalne

VII. Organizacja nowego przedsiębiorstwa
1. Procedura uruchomienia przedsiębiorstwa
2. Procedura kategoryzacyjna
3. Proces inwestycyjny
4. Programy użytkowe
5. Przygotowanie obiektu do eksploatacji
6. Biznesplan

Literatura przytaczana i uzupełniająca
Wykaz rysunków</p

Dane techniczne

Autor Piotr Dominik, Witold Drogoń
Tytuł Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego
ISBN 978-83-60197-88-2
Premiera 2009
Wydanie 1
Ilość stron 180
Oprawa miękka
Nośnik papier

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl