





Gastronomia

Książka stanowi kompendium wiedzy o usługach gastronomicznych świadczonych w ogólnodostępnej bazie żywieniowej. Pozycja wydawnicza polecana jako podręcznik akademicki wspomagający treści prezentowane na specjalnościach gastronomia i hotelarstwo ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów poświęconych gastronomii i organizacji usług gastronomicznych.
Publikacja adresowana także do osób prowadzących działalność gastronomiczną, chcących usystematyzować wiedzę praktyczną w tej dziedzinie.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Ekonomiczne i społeczne aspekty biotechnologii w Unii Europejskiej i Polsce

Od kilku już lat trwa w Polsce i Europie dyskusja nad szerokim wprowadzeniem do praktyki rolniczej upraw GMO, a do handlu – artykułów spożywczych zawierających produkty GMO. W Unii Europejskiej, po wykonaniu wielu badań i braku stwierdzenia negatywnych następstw uprawy GMO, następuje powolne złagodzenie przepisów, natomiast nasz kraj należy do grupy najbardziej radykalnych w swym sprzeciwie dla wykorzystania odmian GMO w praktyce rolniczej. Adresatem tego wydawnictwa powinni być każdy z nas.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości | wyd. 2 zmienione

Żywność została uznana przez ekologów za najczulszy miernik czystości środowiska człowieka. Uwzględniać wskazania tego miernika to m.in. zabiegać już dziś o przyszłe bezpieczeństwo żywnościowe.
Wzajemny związek bezpieczeństwa żywnościowego i innych form potrzeby bezpieczeństwa polega na sprzężeniu zwrotnym. Potrzeba bezpieczeństwa żywnościowego może być bowiem zaspokojona tylko w przypadku jednoczesnego zaspokojenia potrzeby bezpieczeństwa: ekonomicznego całego społeczeństwa, socjalnego, ekologicznego i energetycznego.
Zadaniem tej książki jest przekonanie Czytelników, że produkcja, podział, wymiana i konsumpcja żywności są ściśle związane z polityką. Natomiast polityków, jeśli znajdą się w gronie Czytelników, pragnąłbym przekonać o ważności koncepcji bezpieczeństwa żywnościowego.
Dostępność: brak towaru
49,90 zł
Gastronomia we współczesnym hotelu

Książka stanowi swoiste kompendium wiedzy, którą można znaleźć w postaci rozproszonej w wielu podręcznikach z branży gastronomicznej. Podręcznik ma na celu zaprezentować podstawy funkcjonowania gastronomii hotelowej w świetle współczesnych tendencji. W publikacji zebrano najistotniejsze informacje i podstawy z zakresu omawianej tematyki.
Niniejsze opracowanie jest pozycją skierowaną do osób, które stoją u progu cyklu edukacyjnego, mającego w swym programie zagadnienia związane z gastronomią, ze szczególnym uwzględnieniem jej przejawów w hotelarstwie.
Dostępność: brak towaru
39,90 zł
Zasady i organizacja żywienia w turystyce

W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, scharakteryzowano żywienie w wybranych formach turystyki. Przedstawiono rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów i organizację żywienia w różnych formach turystyki, m.in., kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i agroturystyce, której popularność rośnie także w Polsce. Uwzględniono również zwyczaje żywieniowe oraz bezpieczeństwo produkcji żywności.
Dostępność: brak towaru
59,90 zł